tisdag 27 oktober 2015

Jojo hos veterinären

Jojo måste numera få hjälp att korta sina övre framtänder. Normalt ligger övre och undre tänderna mot varandra och slits så till normal längd. Men hos honom är käken lite sned och nu går tänderna inte längre ihop.

Har man tur klarar man sig med 10-14 dagar mellan gångerna men Jojo har förra gången haft 8 dagar emellan och nu 7 dagar. Och då hade jag redan igår egentligen kunnat korta dom (om jag kunnat det själv alltså).

Så ofta kan vi ju inte till veterinären (eller kan, kan vi ju men det är onödigt) så nu ska jag göra ett par gånger där och få prova när hon tittar på så att jag framöver kan korta dom själv. För troligen är det bästa för honom att de kortas var 5-6 dag.

Tog ett kort när de övre redan var kortade men man ser rätt bra att käken är sned (klicka på bilden så blir den större) och att tänderna "går förbi varandra". OBS!!! Så som han hålls ska man bara göra när det är absolut nödvändigt, tex vid tagning av stygn, kortning av tänder. Annars ska man aldrig hålla en hamster i nackskinnet. Men det finns tillfällen de måste ligga prick stilla. Man vill ju inte klippa honom i läpparna eller i en tass tex bara för att han rör på sig eller när man tar stygn, klippa dom i magskinnet för att de inte ligger prick still.

Vill hamstern annars inte bli hållen i handen heter det öva, öva, öva och skäm bort dom med godis. Jojo var förut skräckslagen, nu sitter han gärna i handen. Men han avskyr att få sina tänder kortade och måste då hållas i "hamstergreppet" så han ligger still och man klipper just tänderna och inget annat på honom av misstag!

Bara så ingen får någon dum idé eller tror att jag (vi) alltid håller honom så. Det är bara när det är absolut nödvändigt. Kortar vi inte tänderna kan han inte äta så det finns liksom inget val!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar